Türkiye – İran KUKK Toplantısı İstanbul’da Yapıldı!

Türkiye – İran KUKK Toplantısı İstanbul’da Yapıldı!
() Okunma Sayısı : 1996

28-29 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapılan Türkiye-İran Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısında Türk heyetine Başkanlık eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Sayın Hüseyin Yılmaz Başkanlık yapmıştır.

Toplantının en önemli konusu olan ve İran’ın bugüne kadar Türk plakalı araçların ikili taşımalarından aldığı akaryakıt fiyat farkı uygulamasının iki ülke arasında var olan karayolu taşımacılık anlaşmasına aykırı olduğu Türk tarafınca vurgulanmış ve bundan böyle İran’ın Türk araçlarından ikili ve transit taşımalar için akaryakıt fiyat farkı almaması gerektiği belirtilmiştir.

İran ile 2013 yılı Kasım ayında yapılan KUKK Toplantısında İran tarafı, söz konusu uygulamanın kaldırılması yönünde çalışmalar yapacağını ve sonuçlarını 2014 yılı Şubat ayı sonunda Türk tarafı ile paylaşacağını belirtmiştir. Türk tarafı söz konusu toplantıda, akaryakıt fiyat farkı uygulamasının devam etmesi halinde Türk taşımacıları aleyhine olan haksız rekabetin önlenebilmesi amacıyla benzer uygulamanın Türk topraklarını kullanan İran plakalı araçlar için başlatılacağını vurgulamıştır. 2014 yılı Şubat ayında İran’da yapılan KUKK Toplantısında herhangi bir gelişme sağlanamamış ve İran tarafı Nisan ayı başında yapılacak KUKK Toplantısına kadar ek bir süre istemiş ancak İran tarafının programı çerçevesinde söz konusu toplantı ancak 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde yapılabilmiştir. Uzun süredir konuyu çözüme kavuşturmak amacıyla süre isteyen İran tarafı 28-29 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapılan KUKK Toplantısında vermiş olduğu vaatleri yerine getirmemiş ve uzun müzakereler sonunda İran heyeti ile Karma Komisyon Toplantı Protokolü imzalanamamıştır.

Toplantıda, Türk topraklarını kullanacak olan İran araçlarına mütekabiliyet uygulamasının başlatılacağı hususu İran heyeti ile paylaşılmıştır.