Otomotiv pazarı sonbahar havasında

Otomotiv pazarı sonbahar havasında
(Milliyet Gazetesi) Okunma Sayısı : 1528

Yılın başından bu yana “yüksek” seyreden otomotiv satışları, sonbahara ilk kez “düşüş”le girdi. Eylül ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 gerileyen pazar, ağustosa oranla da yüzde 22.5 düşüş yaşadı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı verilere göre, eylül ayında Türkiye’de Otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları 64 bin 25 adede geriledi. Geçen yılın eylül ayında 66 bin 531 adet olan satışlar, böylelikle yüzde 3.77’lik düşüş yaşadı. Eylülde otomobil yüzde 4.41, hafif ticari araç satışları da yüzde 1.92 azaldı. Pazar, ağustos ayına göre ise yüzde 22.5’lik bir gerileme kaydetti.
Bu düşüşe neden olan etkenler konusunda ODD tarafından bir yorum yapılmazken, uzun süren Kurban Bayramı tatili, kurlarda yaşanan yükseliş gibi etkenlerin rol oynadığı tahmin ediliyor.

Baz etkisiyle % 40
Yine ODD verilerine göre, toplam pazar, bu yılın ilk 9 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre baz etkisiyle yüzde 40.02 artarak 662 bin 988 adet olarak gerçekleşti. Özellikle ocak-ağustos döneminde aylık satışlar, bir önceki yıla göre yükseliş trendini sürdürmüştü. Bu artışın, pazarın yıl sonunda 900 bin ile 950 bin adet arasında bir değere ulaşmasını sağlaması bekleniyor.