Bülten Arşivi - Nisan 2020

Alman otomotiv endüstrisinden Merkel'e 'korona' mektubu

Habertürk

Koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 38 azaldığı Almanya'da, otomotiv endüstrisi Başbakan Merkel'in kapısını çaldı. Aralarında üreticiler ve işçi sendikalarının olduğu ülkenin otomotiv lobisi, salgına önlem olarak kapanan bayilerin yeniden açılması için Başbakan'a hitaben bir mektup kaleme aldı.

İkinci el araç satışları Martta frene bastı

Habertürk

Mart ayında Türkiye ikinci el online pazarında 152 bin 544 adet satış gerçekleşti. Satışlarda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8, geçen aya göre yüzde 3’lük bir düşüş kaydedildi.

‘Otomotive destekler genişletilmeli'

Dünya Gazetesi

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, “Krizin 3 aylık dönemde yüzde 100 sona ermesi çok mümkün değil. Virüs ortadan kalksa dahi virüsün etkilerini piyasalar yaşayacak. Bundan dolayı 3 aylık sürenin bir miktar daha uzatılması yönünde talepte bulunduk" dedi.

Otomotiv sektörü uykuya yattı

Habertürk

Dünya genelinde etkisini gösteren koronavirüs salgını, Avrupa ve ABD'de otomotiv üretimini durma noktasına getirdi. Onlarca fabrikada virüsün daha da yayılmasını önlemek adına üretime geçici olarak ara verilirken, gelişmelerden Türkiye de nasibini aldı.

Dış ticarette deniz yolunun payı yükseldi

Dünya Gazetesi
Koronavirüs etkilerinin dış ticareti olumsuz etkilediği mart ayında, hava ve kara yollarıyla yapılan ihracatın payı düşerken, bu dönemde deniz yoluyla gerçekleştirilen ihracatın payı 2,7 puan artış gösterdi.

Otomotivdeki 'korona' arası uzuyor

Habertürk

Koronavirüs salgını Mart ayının ortasından bu yana fabrikaların kapanmasına yol açtığı otomotiv sektöründe, üretime verilen aranın da her geçen gün uzamasına neden oluyor. Daha önce yaptıkları açıklamalarda Nisan ayının ilk yarısında üretime yeniden başlayacaklarını duyuran otomotiv üreticileri, gelişmelere bağlı olarak üretime verdikleri araları Mayıs ayına çekmeye başladılar.

Otomotiv ihracatı Mart'ta yüzde 28.5 düştü

OİB

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörü ihracatı koronavirüs salgınının etkisiyle Mart ayında yüzde 28,5 düşüşle 2,1 milyar dolar oldu.

Toyota açıkladı! Elimizde 300-400 araç kaldı

Haber7

Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Elimizdeki araç sayısı şu anda 300-400 adet. Üretim yeniden başlayana kadarki süreçte yeni araç satışı maalesef yapılamayacak ya da çok sınırlı sayıdaki eldeki tek tük araçlarla yapılacak gibi görünüyor" dedi.

Üretimin durması, 2. el otoya talebi hızlandıracak

Dünya Gazetesi

Otomotivde tüm üretimin durmasının geçen yıl başlayan stok sorununu zirveye taşıması bekleniyor. Bazı markalarda hiç stok kalmazken, sıfır araçtaki arz sıkıntısının 2. ele talebi hızlandıracağı öngörülüyor.

Fitch Ratings: Türkiye büyümesini sürdürecek

AA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Türkiye’de bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren büyümenin artmasının, 2021 yılında ise yüzde 4,5’e ulaşılmasının beklendiğini söyledi.

Otomotiv satış sonrası sektörü Nisan'da yüzde 54 kayıp bekliyor

Habertürk

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS),koronavirüs salgınının otomotiv satış sonrası sektörüne olan etkileriyle ilgili bir anket gerçekleştirdi. Ankete göre, sektörün yüzde 48.8’i evden çalışma düzenine geçtiğini belirtirken, yüzde 56’sı vardiyalı olarak sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde çalışmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Deloitte: 'Otomotiv müşteri merkezli yaklaşıma dönüşecek'

Habertürk

Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte, korona (Covid-19) salgını karşısında otomotiv sanayiinden üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeleri baz alarak, salgın sonrası süreçte önleyici adımları açıkladı. Raporun sonuçlarını değerlendiren Deloitte Tüketim Endüstrisi ve Otomotiv Sektör Lideri Özkan Yıldırım, "Pandeminin sektör için ne kadar yıkıcı olabileceğini tahmin etmek için henüz erken olduğunu belirten Özkan Yıldırım, "Otomotiv sektörünün bu salgınla ortaya çıkan çalışma modellerindeki hızlı değişime ayak uydurması için dijital dünyayı kullanarak satış ve satış sonrası deneyimleri geliştirmesi gerekiyor. Uzun dönemde ise, otomotiv endüstrisinin müşteri merkezli bir yaklaşıma doğru dönüşüm göstermesini bekliyoruz" dedi

 

Emtiada düşük talep depolama fiyatları artıyor

Haber7

Emtia fiyatları yıl başından bu yana düşerken, salgın nedeniyle istenmeyen/alınamayan ama üretimi gerçekleşen emtialar depolarda yığılmaya başladı. Bu da yüzer-depo işlevi gören tankerler de dahil, tüm emtia depolama fiyatlarını yükseltiyor.

Tofaş üretime iki hafta ara verecek

Haber7

Tofaş Covid-19 salgınını nedeniyle yurt dışından gelen parça tedarikindeki aksamalar nedeniyle Cuma akşamından itibaren iki hafta üretime ara verecek.

Yerli otoya Fransa'dan üst düzey yönetici geldi

Habertürk

Yerli otomobil geliştirme çalışmalarını yürüten Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG),Fransız otomotiv üreticisi Renault'tan üst düzey yönetici transferi gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya göre, Paris'te Renault Global Pazarlama Direktörü olarak görev yapan Talin Yıldız, TOGG'un CMO'su (Pazarlamadan Sorumlu Üst Düzey Yönetici) olarak görevlendirildi