Ağaçlı: Gabari cezalarını kaldıramıyoruz
Araç lojistikçileri, Karayolu Trafik Yönetmeliği'nde yer alan gabari sınırının ivedilikle revize edilmesini bekliyor. "Domates taşımıyoruz. Tepemizde yumurta taşıyoruz" diyen Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, düşük kar marjlarıyla çalışan sektörün gabari sınırı nedeniyle karşılaştığı yüksek para cezalarını artık kaldıramayacak duruma geldiğini söyledi.
Araç Lojistikçileri Derneği 6. Olağan Genel Kurul toplantısını Ataşehir'deki binasında yaptı. ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, Gefco Genel Müdürü Fulvio Villa, Terra Transport Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kahraman, Mer- Tur'un Sahibi Hakan Albayrak ve Ant Lojistik'in Sahibi Cem Eker'in de hazır bulunduğu toplantıya gabari sorunu ve yüksek para cezaları damgasını vurdu. Genel kurul toplantısından sonra açıklama yapan ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, yıllardır çözülemeyen gabari sorunu nedeniyle karşılaştıkları para cezalarını kaldıramayacak duruma geldiklerini söyledi. Otomotiv lojistiğinin diğer sektörlerden farkının mutlaka görülmesi gerektiğine dikkat çeken Ağaçlı, "Bu trafik cezaları, araç taşıyıcı firmaların yükseklik ve uzunluk ihlalleri, üretici firmaların ürettikleri araç boyutları ile alakalı olup, zaman zaman elde olmayan teknik ve ekonomik sebeplerle söz konusu ihlaller yapılmakta ve ciddi para ve idari cezalara muhatap olunmaktadır. Cezalar konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. AB standartlarına göre yükseklik 4.60 metre, uzunluk ise 4.40 metre civarında hatta bazı ülkelerde hem yükseklik hem de uzunluk limitsiz. Türkiye'de de buna göre hareket edilmelidir" diye konuştu. Türkiye karayollarındaki yükseklik sınırını yaptıkları işin doğası gereği aştıklarını söyleyen Ağaçlı, "Biz domates taşımıyoruz. Çeşitli boyutlarda araç taşıyoruz. Bu nedenle de gabariyi aşıyoruz. Aştığımız anda da mevzuat nedeniyle ceza üstüne ceza yiyoruz" dedi. Son olarak kendi şirketinden 4 aracın araç başına 3 bin 500 TL ceza yediğini anlatan Ağaçlı, "Bazen 1 ya da 2 ayda kazandığımız parayı bu cezalara vermek zorunda kalıyoruz. Oysa araç taşımacılığı diğer taşımacılıklardan farklı. Tepemizde yumurta taşıyoruz. Bu mevzuatın ivedi likle değişmesi gerekiyor" diye konuştu. Sektörün karşı karşıya kaldığı diğer sorunlara da değinen Adnan Ağaçlı, elektronik takoğraf sorunlarını dernek adına Sanayi Bakanı Nihat Ergün'e aktardıklarını, Bakan'ın Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı ilgilendiren boyutlarını görüşerek yönetmelikte yapılacak düzenleme ile mevcut soruna çözüm bulunması talimatı verdiği bilgisini verdi.
İHRACATÇININ İMDADINA LOJİSTİKÇİLER YETİŞTİ
ARLOD üyelerinin otomotiv lojistiği sektörünün yüzde 80'ini barındırdığına da dikkat çeken Ağaçlı kendilerini 'boyu kısa ama güçlü bir dernek' olarak tanımladı. Ağaçlı, otomotiv sektörüne toplam 1650 adetlik bir filo ile hizmet verildiğini kaydederek, 2010 yılında otomotiv endüstrisinin yakaladığı büyüme ivmesinin lojistik sektörüne de yansıdığını belirtti. 2010 yılında otomotiv sektörünün yüzde 38 büyüme gösterdiğini belirten Ağaçlı, şunları aktardı: "Global ekonomik kriz döneminde otomotiv sektöründe meydana gelen talep daralması sürecinde, sektörümüz maalesef ihtiyaç duyduğu desteği tam manasıyla görememiştir. Öz kaynaklarıyla mevcut filo yapısını korumayı başarmıştır. Böylece son bir yılda talebin rekor düzeyde artmış olmasına karşın, sektörümüz araç sevkiyatında herhangi bir sıkıntı yaşanmamasını sağlamıştır." Adnan Ağaçlı, Türkiye'nin rekabetçi üstünlüğünü sağlayacak olan lojistik stratejilerinin geliştirilmesi ve sürdürülmesinde "Türkiye'nin teknolojik üs haline getirilmesi" vizyonun kesinlikle benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ağaçlı, bu kapsamda Ankara Lojistik Üssü örnek alınarak İstanbul'da acilen bir lojistik merkez kurulması gerektiğine işaret ederek, bu merkezin tüm uluslararası ve yurtiçi taşımacılara, gümrük firmalarına, ithalat ve ithalatçılara ve araç lojistiği sektörüne cevap verecek potansiyelde olması gerektiğini belirtti.
'KIRAN KIRANA REKABET EDİYORUZ'
Omsan Genel Müdürü Osman Küçükertan, oto taşımalarındaki gabari sınırının sadece ARLOD üyelerini değil, tüm sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Küçükertan, "Filolarımızdaki eski araçlar satıldığında ARLOD üyesi olmayan küçük şirketler bu araçları alarak bölgesel yada lokal taşımalar yapıyor. Araçlarımız uluslararası standartta olmasına rağmen Suriye gibi ülkelere 23.75 metre arasında olan araçlarla oto taşıma hakkı tanınması bu firmalar açısından bile haksız rekabet oluşturuyordu. Bu şirketler derneğimize üye olmasalar bile onların hakkını savunmak zorundayız" diye konuştu. Yüksek girdi ve düşük kar marjlarıyla çalışmalarına rağmen taşımalarda fiyat konusunda ortak karar alma gibi bir anlaşmanın söz konusu olamayacağına dikkat çeken Küçükertan, "Derneğimize üye olan tüm şirketler otomotiv üreticilerinin açtığı ihalelerde kıran kırana rekabet etmekte. Fiyat konusunda bir anlaşmaya gitmek gibi bir durumumuz olamaz. Çünkü herkesin kendine göre bir önceliği var. Aramızdaki rekabet piyasada da görülebilir" dedi.