ARLOD: İstanbul için de acil lojistik merkez gerekiyor

- Lojistik Haber.com - Okunma Sayısı : 1591

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) 6. Genel Kurul Toplantısı dün (24 Şubat 2011) derneğin merkezinde yapıldı. ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, toplantıda araç lojistiği sektörünün 2010 yılı değerlendirmesi, yaşadıkları sorunlar, çözüm önerileri ve 2011 yılı beklentileri hakkında bilgi verdi.

ARLOD üyeleri Türkiye araç taşımacılığı sektörünün yüzde 80'enine hitap ediyor. Dernek üyelerinin toplam filo adetleri şu an 1.600'ü buluyor ve yıllık ciroları trilyonlarla ifade ediliyor.

Ağaçlı'nın verdiği bilgilere göre, ARLOD üyelerinin 2008 yılında başlayan global krizin etkilerini 2010 yılında yaşamayıp, yüzde 20 büyüme beklerken yüzde 30 bir sonuçla yılı tamamladıklarını kaydetti.

Otomotiv sektöründe 2010 yılı Ocak – Aralık dönemine ilişkin satış verilerini açıklayan Ağaçlı, "Otomotivde 2010 yılı Ocak – Aralık döneminde toplam pazar satışları yüzde 38 artarak 793 bin düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın otomobildeki payı 510 bin, hafif ticari araçta 251 bin ve ağır ticari araçtaki pazar payı ise 32 bin adet oldu" sesi.

Ağaçlı'nın verdiği bilgilere göre, otomotiv sektöründe 2010 yılı Ocak – Aralık dönemine toplam üretim 1 milyon 95 bin adedi buldu. Otomobilin toplam üretimdeki payı yüzde 18 artışla 603 bin adede yükseldi.

2011 yılı Ocak otomobil satışları
2010 Ocak ayına göre yüzde 123 arttı

2011 yılı Ocak ayı verilerini de açıklayan Ağaçlı, "2011 yılı Ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 45 adet olarak gerçekleşti. 2010 yılı Ocak ayına göre satışlar yüzde 123 oranında artış gösterdi" dedi.

Ağaçlı, otomotiv sektörünün 2011 yılına çok iyi bit performansla başladığını, yılın bu tempoyla devam edeceğini öngördüklerini, bir düşüş beklemediklerini belirterek, otomotiv pazarında çok büyük dalgalanma olmadan genel seçime gidileceğini ve bunun da otomotiv ile birlikte ekonominin tümünü olumlu etkileyeceğini savundu.

ARLOD'un otomotiv
için orta vade öngörüsü

Otomotiv sektörüne ilişkin ARLOD'un kısa dönem öngörüsüne değinen Ağaçlı, sektörde compact sınıfın hem model, hem de hacim anlamında büyüyeceğini, hibrid/elektrik araçların giderek yaygınlaşacağını öne sürdü. Ağaçlı, "Tüm bu iyileşme öngörülerimizin yanı sıra hurda indiriminin genişleyerek sürmesi ve araç parklarının yenilenmesi, talebin, üretimin artmasının Türkiye açısından da faydalı olacağına inanıyoruz" dedi. Ağaçlı, bu gelişmelerin aynı zamanda yüksek teknolojik, çevreci araçların yaygınlaşmasını kolaylaştıracağını da öngörerek, böylece Türkiye'nin sadece otomobilde yıllık 1 milyon adetlik satış rakamını yakalayacağını söyledi.

İstanbul'a da acil bir
lojistik merkez gerekiyor

Adnan Ağaçlı, Türkiye'nin rekabetçi üstünlüğe erişmesi, bu üstünlüğünü geliştirip sürdürebilmesi için lojistik stratejilerini de geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ağaçlı, bunun ilk adımının Ankara'da olduğu gibi öncelikle İstanbul'da da bir lojistik merkez açılması gerektiğini vurgulayarak, "İstanbul'da kurulması planlanan lojistik merkez projesinin tüm uluslararası ve yurtiçi taşımacılara, gümrük firmalarına, ithalat ve ithalatçılara ve araç lojistiği yapan sektörümüze cevap verecek potansiyelde olması gerekiyor.

Lojistik merkezi, ayrıca, araç giriş çıkışları birbirinden bağımsız, ve ayrı olarak projelendirilmeli, araç lojistiğine cevap verecek üniteleri, iç ve dış lojistik lojistik servis sunanların hizmet ofisleri, gümrük idare binaları, antrepolar, depolar, TIR parkı, akaryakıt istasyonları, tamir bakım merkezleri, banka, postane ve marketlerin yanı sıra oteli, restoran, dinlenme tesisleri, yeşil alanlar gibi sosyal tesisleri de kapsamalıdır" dedi.

Trafik cezaları sorunu

Trafik cezaları, limanlardaki yetersizlikler, araçların yükseklik ve uzunluk ölçüsüne olanak tanımayan uygulamalar sektörün ana sorunlarını oluşturuyor.
Ağaçlı, "Araç taşıyıcı firmaların yükseklik ve uzunluk ihlalleri, üretici firmaların ürettikleri araç boyutları ile alakalı olup, zaman zaman elde olmayan teknik ve ekonomik sebeplerle söz konusu ihlaller yapılmakta ve ciddi idari ve para cezalarına muhatap olunmaktadır. Cezalar için Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimiz sürüyor" dedi

Diğer yandan, elektronik takoğraf sorunlarınıı dernek adına Sanayi Bakanı Nihat Ergün'e aktaran ARLOD, Bakan'ın sorunun emniyet ve Ulaştırma Bakanlığı boyutlarının da bulunduğunu, kurumsal koordinasyon kurulması ve gerekli yasal düzenleme için talimat vermesinin sonuçlarını bekliyor.

Gabari sorunu

Araç lojistiği için üretilmiş özel donanımlı römorkların özelliğinden kaynaklanan gabari sorununun çözüme kavuşturulması için yaptıkları çalışmalara da değinen Ağaçlı, bunun için yasal düzenleme gerektiğini, onu da yine Sanayi Bakanlığı nezdinde görüşmeye devam ettiklerini söyledi.

Yol geçiş belgesi sorunu

Yol geçiş belgeleri sektörün diğer bir sorun alanını oluşturuyor. Ağaçlı, "Yol geçiş belgeleri ve bu belgeler için talep edilen bedeller taşıma maliyetlerini olumsuz etkiliyor. İlgili ülkelerin resmi kurum ve kuruluşları arasında yapılacak toplantılar ile mutakabiliyet esası çerçevesinde ikili anlaşmalar ile çözüm bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Liman sorunu

Ağaçlı, "Limanlarımızın temel sorunu, araç lojistiği alanında uzmanlaşmış terminallere dönüşmemiş olması ve fiziki alan yetersizliğidir" dedi.