Yerli otomobilde finansal ortak oluruz

Yerli otomobilde finansal ortak oluruz
() Okunma Sayısı : 2256

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, yerli otomobil konusundaki çabaların başarıyla sonuçlanacağını inandığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde yatırım ajansı çok ciddi bir şekilde Türkiye'de yeni fabrikaların kurulması için de çabalarını sürdürecek" dedi.

Acar, TÜRKONFED 15. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Mersin’de, yaptığı açıklamada, otomotivin Türkiye’deki en büyük sektörlerden birisi olduğunu söyledi.

Doğuş Otomotiv olarak da sektördeki yerlerini güçlendirdiklerini anlatan Acar, 2011 yılında hedeflerini yakaladıklarını belirtti ve şöyle konuştu:

"2011 yılında hedeflerimizi yakaladık. Bizim için iyi geçti. Bütçelediğimiz hedefleri yakaladık. Kuruluşumuzdan beri ilk defa yılı, 100 bin adedin üzerinde satışla kapatacağız. Pazar payı anlamında da yüzde 12,5-13 civarında paya ulaştık. Doğuş Otomotivin cirosu, yıl sonu itibariyle 4.5 milyar lirayı yakalayacak. Karlı güzel bir yıl oldu. Rekabet ortamında kar marjlarında daralmalar var. Ama artık onları da göğüsleyeceğiz."

Bir ortaklık çabası olursa, finansal ortak olmak isteriz

Hükümetin yerli araç üretimi konusunda ciddi bir çabası olduğunu hatırlatan Acar, "Ben konunun başarıyla sonuçlanacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde yatırım ajansı çok ciddi bir şekilde Türkiye’de yeni fabrikaların kurulması için de çabalarını sürdürecek. Yeni üretim fabrikalarının da önümüzdeki süreçte Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum" dedi.

Bazı otomobil firmaların yerli otomobil üretimi konusunda destek olmak istediklerinin hatırlatılması üzerine Acar, şunları söyledi:

"Mesela Mercedes normal üretici olduğu için katkı sağlayabilir. Ama, biz üretici değiliz. Biz ticaret şirketiyiz. Bu işin biz alımını-satımını yapıyoruz, satış sonrası hizmetlerini veriyoruz. Bizim ilgili alanımızda direkt olarak üretim yok. Eğer büyük bir ortaklık çabası olursa, bizde finansal ortak olarak bu işin içinde olmak isteriz."

2012’de otomotiv sektörü

2011 yılının genel anlamda sektör açısından iyi geçtiğini dile getiren Acar, şunları kaydetti:

"2012 yılında sektörün ciddi anlamda daralacağını düşünmüyorum. Bir daralma olur ama ihracatın giderek farklı ülkelere açılmasıyla birlikte bu sıkıntı aşılır. Bazı oranlarda daralma olabilir. Ama bunun makul bir ölçüde olacağını sanıyorum. 2012’de otomotiv sektörü içerisinde 750 bin civarında araç pazarı olur. Bu yıl bu rakam 870 binlerde. Türkiye’nin sektörümüzde, gelişmiş batılı ülkelere göre daha iyi performans göstereceğini söyleyebilirim."

Acar, otomotiv sektörünün gelişmesiyle yerli yan sanayinin de geliştiğini dile getirerek, "Türkiye’nin en büyük sektörlerinden olan otomotiv, beraberinde yan sanayiyi getirmekte. Bu konuda hem yurt içinde firmalar ve yurt dışı firmalar çalışıyor. Ben sadece Volkswagen grubu için söyleyeyim; şu an da Almanya’dan gelen 25 kişilik kadro, adımıza çalışıyor. Türkiye’den mal alıyorlar. Almanya ve diğer ülkelerdeki fabrikalara mal ihraç ediyorlar. Bugüne kadar 200 milyon TL yüzde 100 yerli sermayeden alımlar yaptılar. Toplamda da yabancı firmalardan yapılan alımlarla rakam, 500 milyon TL’ye ulaşıyor. Tabi Volkswagen’e göre bunlar çok küçük. Ama bunların artması için çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki, önümüzdeki 2018 stratejisinde 10 milyon adet araca ulaşacağı için Volkswagen grubu buradaki alımlarını da artıracaktır" diye konuştu.

MERSİN