Otomotivde satış sonrası yüzde 11.9 büyüdü

Otomotivde satış sonrası yüzde 11.9 büyüdü
(cnnturk) Okunma Sayısı : 245

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2022 Yılı 3. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın üçüncü çeyreğinde, 2021’in aynı dönemine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11.89’luk artış yaşandı.

Otomotiv Satış Sonrası Pazarında yılın ilk aylarında başlayan yükseliş trendi, böylelikle üçüncü çeyreğe de yansıdı. İlk üç çeyrekte satış, ihracat ve istihdamını artıran sektör, dördüncü çeyrekte de hızını korumaya odaklandı. OSS’nin son anketinde üye firmalar, Otomotiv Satış Sonrası Pazarında yaşanan sorunların başında döviz kurlarında yaşanan hareketliliğe dikkat çektiler. OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp söz konusu anket sonuçlarıyla ilgili olarak, “Satış Sonrası Pazarı, Otomotiv Endüstrisi içinde en istikrarlı büyüyen bölüm olmaya devam ediyor. Derneğimizin temelini oluşturan hem üretici hem dağıtıcı üyeler bugün, uzun vadeli planlarına uygun şekilde yapmış oldukları yatırımların meyvelerini topluyorlar. İç pazar ve ihracatın paralel şekilde büyümesi, nitelikli iş gücünün artmaya devam etmesi, tüm ulusal ve uluslararası fuar ve organizasyonlara yüksek katılım olması, sektörün geleceğine olan inancı gösteriyor, bu da anket sonuçları ve önceki öngörüler ile örtüşen bir durum ortaya çıkartıyor” açıklamasında bulundu.

Son çeyrekte yine artış

Ankette, yılın son çeyreğiyle ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre sektörün dördüncü çeyrekte yurt içi satışlarda ortalama yüzde 6.89 oranında artış beklediği gözlemlendi. Anket ayrıca, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 9.02’lik artışa işaret ediyor. İkinci çeyrekte yüzde 70 olan tahsilat süreçlerinde bir değişiklik olmadığını ifade eden OSS Derneği üyeleri oranı da, üçüncü çeyrekte yüzde 65 seviyesine geriledi. İstihdamda yükseliş! Ankete katılan üyelerin yüzde 42.6’sı üçüncü çeyrekte istihdamını artırdı. Aynı oranda üye de söz konusu dönemde istihdamını korudu. İkinci çeyreğe kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 14.8 seviyesinde kaldı. Çalışmaya göre; yılın üçüncü çeyreğinde istihdamını artırdığını belirten dağıtıcı üyelerin oranı yüzde 46.2 oldu. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 48.8 idi. İstihdamını artırdığını belirten üretici üyeler ise yüzde 40 oldu. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 43.3’e ulaşmıştı.

Kurlardaki hareketlilik

Sektördeki problemler anketin yine en dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturdu. İkinci çeyrekte de sorunların başında yer alan “döviz kurlarında yaşanan hareketlilik”, üçüncü çeyrekte ilk sıradaki yerini korudu. Üyelerin yüzde 65.6’sı döviz kurlarındaki hareketliliği sektör için büyük problem olarak nitelendirdi. Ankete katılanların yüzde 50.8’i tedarik problemleri, yüzde 44.3’ü de nakit akışında yaşanan sorunlara işaret etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 37.7’si kargo maliyet ve teslimat problemleri, yüzde 32.8’i de gümrükte yaşanan problemleri önemli sorunlar olarak sıraladı. Üyelerin yüzde 42.6’sı yatırım planlıyor! Anket ile birlikte sektörün yatırım planları da mercek altına alındı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde yatırım planlayan üyelerin genel oranı 0.8 puan azaldı ve yüzde 42.6 oldu. İkinci çeyrekte üretici üyelerin yüzde 47.8’i yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yaklaşık yüzde 42.3’e geriledi.