Bülten Arşivi - Ağustos 2020

Otomotivde kötü günler geride kaldı

Hürriyet Gazetesi

Otomotiv sektöründe hem ana sanayi hem de yan sanayide koronavirüs etkileri büyük ölçüde aşıldı. Tedarik sanayisinde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Ölümü gördük, sıtma olduk, iyileştik ve üretiyoruz. Sektörün kimi oyuncuları 3 vardiyaya tekrar döndü ve gece gündüz üretim yapıyor. Bazılarında fazla mesai bile söz konusu olmaya başladı” dedi.

Otomotiv sektörü fiyat artışından endişeli

Habertürk

Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan düzenlemeler, otomobiller ilgili herkesin aklına bundan sonra ne olacak sorusunu getirdi. Düzenlemeyi değerlendiren sektör yetkilileri, özellikler ithal araçlarda fiyatların artacağı uyarısında bulunurken, yerli araç talebinin ise yükseleceğini belirtti. Öte yandan, ÖTV'deki son düzenlemenin ikinci el araçlara yarayacağı görüşü de sektörde hakim.

Otomotiv şirketlerinden ilk yarıda 2 milyar lira kâr

AA

Borsa İstanbul'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve 2020'nin ilk yarısına ilişkin finansal tablolarını açıklayan 8 şirketin net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 artarak 2 milyar 67 milyon liraya yükseldi. Borsada işlem gören otomotiv şirketlerinden 5'i ilk yarıyı kârla, 3'ü ise zararla kapattı. Söz konusu dönemde Türk Traktör'ün karını yüzde 652 artırarak 160,6 milyon liraya çıkarması dikkati çekti.

Türkiye'de en çok satılan otomobillerin fiyatları değişti

Habertürk

Otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan sürpriz değişiklikler, 7'den 70'e herkeste şok etkisi yarattı. Özellikle alt segment otomobillerde fiyat indirimi ile sonuçlanan yeni ÖTV, başta ithal modeller olmak üzere birçok otomobilin fiyatını ise yükseltti. ÖTV'deki değişimleri Türkiye'de en çok satılan beş otomobil bazında analiz ettiğimizde de ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Japonlar virüsün yayılmasını engelleyen ticari araç geliştirdi

Habertürk

Koronavirüs salgınına karşı çözüm bulma hedefi ile çalışmalar yürüten Japon otomotiv girişimi Monet, araç içinde virüsün yayılmasını engelleyebilecek bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. Toyota ve Softbank'in desteklediği girişimden yapılan açıklamada, dış ortamdaki havanın araç içindeki sirkülasyonu ile iç mekanda sürekli temiz hava olmasının sağlandığı ve böylece virüse yayılma alanı bırakılmadığı belirtildi

İkinci el araçlarda fiyat yüzde 100 arttı, esnaf araç bulamıyor

Haber7

Koronavirüs salgınının ardından sıfır araç üretiminde yaşanan aksaklıklar dolayısıyla ikinci ele gösterilen rağbet fiyatları da artırdı. Piyasanın daha da yukarı çıkacağını tahmin ettiklerini belirten galericiler ise fiyatlara rağmen otomobil bulamamaktan dert yandı.

Volkswagen otonom araçlarını Çin'de test edecek

Habertürk

Mayıs Çinli elektrikli araç geliştiricisi JAC'ın yüzde 50 hissesini 1.18 milyar dolar karşılığında satın alan Volkswagen (VW),ülkede otonom araç testlerine başlamak için kolları sıvadı. Yapılan açıklamaya göre VW, bünyesindeki markalardan Audi'nin e-tron modelinin otonom özelliklerini Çin'in doğusundaki Hefei kenti test etmeye başlayacak

Araç kiralama sektöründe toparlanma sinyalleri

Dünya Gazetesi

Toplam otomotiv satışlarındaki payı 2018’de yüzde 21.6 olan operasyonel araç kiralama sektöründe, bu oran 2020’de yüzde 7.3'e kadar düştü. İnan Ekici, son aylarda daralmanın hız kestiğini ve son çeyrekte 20 bin yeni araç alabileceklerini söyledi.

Galericiler yeni düzenlemeden memnun

AA

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Yanık, yeni yönetmelikle esnafın nefes alacağını ve vatandaşların ikinci el araçları güvenilir şekilde alabileceğini söyledi.

Lexus Türkiye Direktörü: 'Vergi sistemi çevreci araçları da kapsamalı'

Habertürk

Otomobil markalarının üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiğimiz söyleşilere bu hafta Lexus Türkiye Direktörü Selim Okutur'u konuk ettik. Okutur, pandemiye rağmen satışlarda ivme yakaladıklarını kaydederek, "Satışlarımız geçen yıla göre 4 kat artırdık" dedi. Mevcut vergi sisteminin çevreci otomobilleri de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ettikleri de bildiren Okutur, "2002'den beri mevcut ÖTV sistemi çeşitli değişikliklere uğrasa da, sistemin içinde çevreci modeller ile ilgili parametreler yok. 

Kiralama sektörü 6 ayda 2.6 milyar TL yatırım yaptı

Habertürk

Operasyonel kiralama sektörü, 2020 yılının ilk yarısında 2.6 milyar TL'lik yatırım yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 7.3’ü olan 14 bin 900 adet yeni aracı filosuna kattı. Söz konusu yatırım ile birlikte aktif büyüklüğü 30 milyar TL olan sektörün filosundaki araç sayısı ise 255 bin 900 adet olarak gerçekleşti.

TOGG'un tasarımları Japonya'da tescil edildi

Habertürk

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) tasarımlarının, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ve Çin’den sonra Japonya’da da tescillendiği açıklandı. TOGG'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Japon Patent Ofisi (JPO),C-SUV ve Sedan tasarımlarımızın Japonya’da TOGG adına tescil edildiğini açıkladı" ifadeleri kullanıldı

Aksaray Mercedes'in dünyadaki test üssü oldu

Habertürk

Mercedes-Benz Türk Aksaray Ar-Ge Merkezi’nde hizmete alınan yeni Şaft Test Alanı ile tüm dünyada üretilen Mercedes-Benz kamyonlarında kullanılacak şaftların ömür ve dayanım testlerini üstlendiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, 2.5 milyon euroluk yatırımla 360 metrekarelik kapalı alana kurulan yeni alanda, ömür testi standı ile şaftlar, Daimler Truck AG bünyesinde sadece Mercedes-Benz Türk’te gerçek yol şartlarında test edilebiliyor

İkinci el araç satışında yeni düzenleme

AA

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, “kişilerin” ibaresi “işletmeler”e dönüştürüldü ve "ikinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı" maddesi başlığıyla birlikte yenilendi.

‘İkinci el’e devlet el attı

Dünya Gazetesi

İkinci elde suni fiyat artışlarını ve haksız rekabeti önlemek için harekete geçen bakanlık, sektörü regüle edecek yönetmelik yayınladı. Sektör uzmanları, uzun süredir bekledikleri yönetmelik için, "gerçek anlamda uygulanabilir ve suistimal edilmezse amacına ulaşır” vurgusu yaptı.

İkinci el motorlu kara taşıtı satış yönetmeliği değişti

DHA

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, “kişilerin” ibaresi “işletmeler”e dönüştürüldü ve "ikinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı" maddesi başlığıyla birlikte yenilendi.